1. Ana Sayfa
  2. Teknik Bilgiler

Yakıt Pompası Nedir? 6 Adımda Yakıt Pompasını Kendiniz Değiştirin!

Depoda bulunan yakıtı sağlıklı bir şekilde motora aktaran parçadır. Arıza, motor performansını başta olmak üzere ateşleme sisteminde bir çok soruna yol açar. Peki bu sorunlar nelerdir? Arızalı bir yakıt pompasını Nasıl Anlarız? Ustaya Gitmeden Nasıl değiştiririz? hepsini sizin için anlattık.

Yakıt Pompası Nedir? Çalışma sistemi ve 6 Adımda Değişim Yöntemi
Yakıt Pompası Nedir
0

Yakıt Pompası isminden de anlaşılacağı gibi “Yakıtı pompalamakla” yükümlü. Almış olduğumuz yakıt, aracın alt kısmında yer alan yakıt deposunda bulunur. Otomobilimizi çalıştırmak için ihtiyacımız olan yakıtı nasıl yukarı taşıyoruz, Yakıt Pompası tam olarak ne işe yarar ve arıza belirtileri nelerdir?

Yakıt Pompası Nedir?

Yakıt Pompası nedir?  Yakıt pompası görevi itibariyle, motorundaki yakıt enjektörlerinin her birine basınçlı yakıt gönderir. Yakıt pompası çalışma prensibi, elektrik motoru tarafından çalıştırılan ve aracın yakıt deposunda bulunan sistemlerin bileşkesidir. Pompanın basıncı ve çıkışı, bir regülatör tarafından kontrol edilir. Yakıtın filtrelenmesi, bir toplama süzgeci kullanılarak yakıt deposunda veya yakıt besleme hattına monte edilmiş değiştirilebilir bir filtre ile, harici olarak gerçekleşir.

Thumbnail
Önerilen Yazı
Motor Yağı Değişimi Ne Zaman Yapılır? ** Resimlerle 5 Adımda Motor Yağı Değişimi!

Yakıt Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir?

Yakıt Pompası Arıza Belirtileri Nelerdir? Yüksek kaliteli bir OEM yakıt pompası, oldukça uzun ömürlüdür. Kolay bozulan bir parça otluğundan söz edemeyiz. Ancak, herhangi bir elektro-mekanik bileşende olduğu gibi, bir yakıt pompası da eninde sonunda bozulacak ve arızalanacaktır. Yeterli basınç üretemezse veya çalışmayı tamamen durdurursa, değiştirilmesi gerekecektir. Bu başarısız duruma bazen aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası eşlik edebilir.

  • Araba çalışmıyor veya beklenmedik bir şekilde duruyor ve yeniden çalışmıyor. Arızalı bir yakıt pompası, bir arabanın çalışmasını engelleyebilir veya durdurabilir.
  • Motor ışığının yandığını kontrol edin. Bazen bir yakıt pompası yavaşça arızalanır ve bu, yakıt basıncının ve hacminin yavaş yavaş düştüğü anlamına gelir. Yakıt eksikliği, motorun hava miktarına göre yeterli yakıt olmadan çalışmasına neden olarak, motor ışığının görünmesine neden olabilir.
  • Yakıt deposundan gelen uğultu sesi. Bir yakıt pompası arızalandığında, yakıt deposundan aracın arkasına doğru bir uğultu sesi geldiğini fark edebilirsiniz. Gürültü yakıt pompasından geliyorsa, pompanın arızalanması genellikle yakındır ve en kısa zamanda yakıt pompasını değiştirmelisiniz.
Yakıt Pompası Nedir? Yakıt Pompası Nasıl Değiştirilir?

Yakıt Pompası Nasıl Değiştirilir?

Yakit Pompasi Nedir
Yakıt Pompası Nedir

Yakıt pompası nasıl değiştirilir? Yakıt pompası, çalışmadığından emin olmak için test edilir. Değiştirmeden önce tamirci, sorunun pompanın arızalı bir güç kaynağına karşı arızalı olduğunu doğrulamak için, doğrudan yakıt pompasına güç verecektir. Yakıt filtresi yakın zamanda değiştirilmediyse, yakıt pompası her değiştirildiğinde, yeni bir yakıt filtresi takılmalıdır. Beklenenden daha erken arızalandığında yakıt pompası devresindeki bir voltaj düşüşü aşırı ısınmaya neden olabileceğinden, güç kaynağı doğrulanmalıdır. Onarım sırasında yakıt deposu alçaltılırsa, yakıt deposu kayışları ve bağlantı elemanları aşırı korozyona karşı kontrol edilmeli ve gerektiğinde değiştirilmelidir. Benzin deposundaki yakıt, yakıt pompasını soğutur ve yağlar. Yeni bir yakıt pompası taktıktan sonra, yeni bir yakıt pompasının ömrünü uzatmak için benzin deposunu en az dörtte bir oranında dolu tutmak akıllıca olacaktır.

  1. Yakıt pompası arızalıysa, yolcu bölmesinde deponun yukarısındaki bir erişim paneli aracılığıyla depodan çıkarılır.
  2. Erişim paneli olmadığında, önce depodan yakıt boşaltılır ve ardından pompaya erişmek için yakıt deposunun araçtan çıkarılması gerekir.
  3. Her durumda, yakıt pompası besleme ve geri dönüş hortumlarının yanı sıra, EVAP sistemi hortumları ve pompaya giden elektrik bağlantıları çıkarılmalıdır.
  4. Pompa çıktıktan sonra, yeniden kullanılabilir braketler ve toplama ekranları, yeni pompaya takılır ve ardından yeni pompa da yerine takılır.
  5. Yakıt sistemi sıralı bir dış filtre kullanıyorsa, filtre genellikle değiştirilir. Tüm hortumlar ve elektrik bağlantıları yeniden kurulur.
  6. Depoya yakıt eklenir ve sızıntı testi için motor çalıştırılır.

Yakıt Pompası Arızasıyla Araç Kullanmak Güvenli midir?

Genellikle sürmek güvenlidir, ancak pompa motorun ve katalitik konvertörün aşırı ısınmasına neden olabilir. Tam bir yakıt pompası arızası, sizi yolda mahsur bırakabilir. Ancak çoğu zaman bu durumdaki bir araç, ilk sürüşten önce çalışmaz. Ancak, yakıt pompası sorunu benzin veya buhar sızıntısı içeriyorsa, sürüşe devam etmek güvenli değildir ve yetkili bir tamirci tarafından derhal kontrol edilmelidir.

Yakıt Pompası Nedir? Yakıt Pompası Nasıl değiştirilir konusunda geniş bir bilgilendirme yaptık. Atladığımız, sormak ya da paylaşmak istediğiniz görüşleri bizimle paylaşabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular – Yakıt Pompası Nedir?

Bu bölümde hazırladığımız içeriklere yönelik, siz değerli kullanımızın uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca yakıt pompası nedir konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz. 

Yakıt pompası ne işe yarar?

Yakıt pompası, yakıt deposundaki akaryakıtı “Püskürtme” metoduyla motora gönderir ve sağlıklı bir yanma başlatır. Dizel arabalarda Mazot Pompası, benzinli arabalarda Benzin pompası olarak adlandırılırsa da değişen isimler, görevini değiştirmez.

Yakıt Pompası Çeşitleri Nelerdir?

Yakıt Pompası Çeşitleri, günümüzde Mekanik, Elektronik ve Yarı elektronik olmak üzere 3 farklı yap altında buluşurlar.

2 kez oylandı, 5 üzerinden 4.5 puan aldı.

Yazar Hakkında

Türkiye'nin önde gelen otomobil firmalarının satış sonrası bölümlerinde önemli roller üstlendim. Halen kariyerime yönelik çalışmalarım devam ederken, Debriyaj.Net bünyesinde Satış Sonrası Bölüm sorumlusu olarak görev alarak çalışmalarımı teknolojik alana da yansıtmaya karar verdim.

Yorum Yap