Arabanın kışlık bakımı nelerdir? Otomobiller kış aylarında, oldukça soğuk havaya direnç gösterebilmek için özelliklerle donatılırlar. Yağışlı, rüzgârlı ve soğuk havalarda hem otomobil ömrünü arttırmak hem de sürüş güvenliğini sağlayabilmek için bu özellikleri aktif bir şekilde faaliyete geçirmemiz gereklidir. Araç kışlık bakım fiyatları özellikle de şu ekonomik ortam, belimizi bükebiliyor. Güvenliğimizi de riske atmak istemediğimiz için, aracın kışlık bakımını kendimiz yapacağız. Arabanın kışlık bakımı nelerdir, tüm bu işlemleri ücretsiz bir şekilde nasıl yapabileceğinizin listesi sizlerle.

İçindekiler
Sileceklerinizi kontrol edin!
Sileceklerinizi kontrol edin! Çünkü önünüzü görmeden yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Özellikle yaz aylarında silecek lastiklerine çok fazla ihtiyaç duymadığımız için, silecekler ihmal edilen ilk madde oluyor. Sertleşen silecekler kauçuk malzeme olduğu için cama tam olarak temas etmez ve iz bırakarak camı silmez.
Değiştirmeden önce maliyetten kaçınmak için öncelikle “Silecek ayarı” yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde sileceğin basıncını biraz daha arttırıp, cama temas oranını arttırıyoruz. Sileceklerin lastiklerin bulunmadığı demir kısma bir bez bağlayın ve elinize bir pense alın. Bu sayede uyguladığımız basın beze yansır ve silecek demiri zarar görmez. Bezi sardığınız yere penseyi takın ve sileceği cama doğru bastırın. Hafif bir basınç uygulamanız yeterli.
Silecek ayarlama yöntemini uygulamanıza rağmen sonuç alamıyorsanız, sileceklerin yenisini taktırmanız gerekli. Ya da silecek lastiği yarım yırtılmışsa hiç uğraşmadan yeni lastik takın. Fakat, bu işlemi yetkili servislerde yaptırırsanız 700-800 TL’lik maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle internetten online parça araştırması yapabilir ya da bir benzinliğe uğrayarak çok daha düşük rakamlarda bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.
Cam suyu antifrizi kullanın
Cam suyu antifrizi camı temizlemeniz için önemli bir diğer etmen. Yaz aylarında cam sularını genelde çeşme suları koyarız fakat kışın bu suyun donmasına ve cam çamur sıçradığında camı temizleyemememize neden olur. Bu nedenle kışa başlangıç aşamasında içerideki suyu boşaltarak, hemen her yerden temin edebileceğiniz cam suyu antifrizi kullanmanız gerekli.
Cam suyunuz tamamen doluysa, sürekli sıkarak içerideki suyu boşaltabilirsiniz. Eğer geç kaldınız ve donmuşsa kendi kendine çözülmesini bekleyin. Fakat sakın sıcak su dökerek çözmeye çalışmayın. Çünkü bu su hortumlara da temas eder. Genleşme ve büzülme direnci etkisiyle sıcak suyu gören buz, genleşir ve hortumları çatlatır. Siz de durduk yere masraf açmış olursunuz.
Kış lastiklerini taktırın
Kışlık lastikler, dikkat etmeniz gereken en önemli detay. Hava sıcaklığı 7 derece altında olduğu koşullarda kışlık lastiklerinizi mutlaka taktırmanız gerekli. Fakat lastiklerin de, güvenilir olması gerekli. Dot tarihinden, lastik diş derinliklerine kadar lastiğin bütün unsurları kusursuz olmak zorunda. Ayrıca yanak kısımlarını özellikle kontrol edin, oradaki bombeler, yırtılmalar çukura girince basıncın etkisiyle birden paylamasına ve otomobilin hâkimiyetini kaybetmenize neden olacaktır. Arabadaki lastik hava basıncı da, atlamamanız gereken önemli bir detay. Lastiklerin kontrolünü aşağıdaki konularımızda detaylıca anlattık. Siz de bu işlemleri kendiniz yapabilmek için konularımıza göz gezdirin, üzerine tıklayarak nasıl yapabileceğiniz ve neler yapmanız gerektiğinizi inceleyebilirsiniz.
Kışlık lastik kullanmak çok önemli, çünkü lastik soğuk havaya göre tasarlandığı için yere uyguladığı basınç artar. Yazlık lastikler ısıya göre tasarlanır, bu nedenle sıcak havalarda yere tam yapışmayacak şekilde tasarlanır. Kışlık lastiklerin içinde yer alan “silica” adındaki malzeme, oldukça sihirli yapıda. Kışlık lastikler bu kimyasalın etkisiyle soğuk havada sertleşmeden, güvenli yol tutuşuna yardım ediyor. Aksi durumda kış aylarında yazlık lastiklerde “Kızaklama” sorunuyla karşılaşırsınız.
Kışın yerde biriken su birikintileri, ince olan lastik kanalların iç kısmına girer ve buzda dans edersiniz. Bu durum hem sürüş güvenliği hem de otomobil güvenliğini tehlikeye atacaktır.
Aküyü kontrol edin!
Akü, kış aylarında sorun çıkartma ihtimali en yüksek parçaların başında yer alır. Yaz aylarında her ne kadar akü sorun çıkartmasa da soğuk havalarda sizi yarı yolda bırakabilir. Çünkü, çok soğuk havalarda otomobiliniz zengin karışımla çalışır ve aküden daha fazla akım çeker. Bu akımı karşılayamayan akü de otomobilin ya çok zor çalışmasına ya da hiç çalışmamasına neden olacaktır.
Aküyü nasıl kontrol edebileceğini, değişmesi gerekirse neler yapmanız gerektiği ve tüm kontrollerin anlatıldığı konumuzu inceleyerek akü sorununu kökten çözebilirsiniz.
Akü kontrolü nasıl yapılır? & Akü bitince ne yapılır?
Motor suyu antifrizinizi kontrol edin!
Motor suyu antifirizin derecesi motorun donmaması için çok önemli. Antifiriz dereceleri bulunduğunuz konuma göre değişkenlik gösterir. Fakat, hiç antifiriz olmaması motorun soğutma suyunun donmasına ve aracınızın su çözülene kadar çalışmamasına neden olacaktır. Antifirizin derecesi kadar, kullanım ömrü de önemlidir. Bir antifiriz 10 yıl kullanamazsınızç. Zaten düşük maliyetli bir parça. Antifirizi nasıl kontrol edebileceğinizi, değiştmeniz gerekirse de basit bir şekilde nasıl yapabileceğinizi aşağıdaki konumuzda geniş şekilde detaylandırdık.
Arabanın kışlık bakımı nelerdir konusunda bu 5 adımı uygulamanız aracınızı kışa hazırlamanız demektir. Bakımlarını düzenli yaptırmanız, yağını filtresini değiştirme işlemine değinemedik çünkü onları mevsim farklılığı olmaksızın ihmal etmemeniz gerekli. Bir de mümkün olduğunca kışın el frenini çekmeyin. Halat donabilir ve ısınana kadar aracınızı çalıştırsanız da hareket ettiremeyecek duruma düşebilirsiniz. Ayrıca bagajda da takoz, akü takviye kablosu gibi yardımcı ekipmanları bulundurmak sizlerin yararına olacaktır.
Antifiriz ne işe yarar? Antifiriz kontrolü ve 7 adımda değişimi!
Sık Sorulan Sorular – Arabanın kışlık bakımı nelerdir?
Bu bölümde hazırladığımız içeriklere yönelik, siz değerli kullanımızın uzmanlarımıza yönlendirmiş olduğu en sık sorulan soruları derledik. Özet niteliğinde okuyup, konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca Arabanın kışlık bakımı konusuna yönelik aklınıza takılanları, sormak istediklerinizi ya da deneyimlerinizi bizlerle YORUMLAR bölümünden paylaşırsanız yayınlamaktan mutluluk duyacağımızı bilmenizi isteriz.
Kışın araba nasıl ısıtılır?
Kışın arabayı ısıtırken, yüksek devirde gaz vermeyin. Motor soğukken bu işlemi yapmanız motoru çabuk ısıtırken, motorun kullanım ömrünü kısaltmanız anlamına gelir. Birden yağ filtresini patlatıp, motor revizyonu yaptırmanız gerekebilir.
Kışın araba nasıl ısıtılır?
Kışın arabayı ısıtırken, yüksek devirde gaz vermeyin. Motor soğukken bu işlemi yapmanız motoru çabuk ısıtırken, motorun kullanım ömrünü kısaltmanız anlamına gelir. Birden yağ filtresini patlatıp, motor revizyonu yaptırmanız gerekebilir.
Arabanın kışlık bakımında nelere dikkat edilmeli?
Aracın kışlık bakımında silecek, silecek suyu, motor suyu, akü ve lastikler dikkat etmeniz gereken en önemli konulardır.